Planul de pace al Chinei a captat atenția lui Putin. Este dispus să încheie războiul cu Ucraina?
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit, miercuri, pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de Beijing în vederea încheierii războiului din Ucraina, viziune faţă de care diplomaţii occidentali au avut reacţii negative. Întrevederea sugerează legăturile privilegiate ale Moscovei cu Republica Populară Chineză, în contextul în care șeful Kremlinului primește rar oficiali străini care nu sunt șefi de stat.
„Plan de pace chinez” pentru încheierea războiului din Ucraina
Update 27 februarie, ora 15.23. Kremlinul estimează că, deşi planul propus de China pentru soluţionarea conflictului din Ucraina „merită atenţie”, condiţiile necesare pentru o rezolvare „paşnică” nu sunt reunite „pentru moment”, calificând, în același timp, drept „absurde” noile sancţiuni ale UE împotriva Moscovei, la un an de la declanşarea războiului.
„Orice efort care contribuie la aducerea acestui conflict pe o cale paşnică merită atenţie. Luăm în considerare planul prietenilor noştri chinezi cu o mare atenţie”, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dar „este un proces lung. Pentru moment, nu vedem premisele ca această afacere să poată urma un drum paşnic. Operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă”, a mai spus el.
Update 24 februarie, ora 21.08. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea accepta unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia acum un an. Totuși, liderul de la Kiev a explicat că doar ţara unde are loc bătălia poate iniţia un plan de pace şi a cerut insistent Beijingului să nu livreze arme Moscovei.
„Cred că este corect să considerăm că există reflecţii care, într-un fel sau altul, corespund respectării dreptului internaţional, integrităţii teritoriale, atunci hai să lucrăm împreună cu China asupra acestui punct!”, a afirmat Zelenski.
Preşedintele ucrainean a remarcat faptul că Beijingul nu a oferit o propunere de plan de pace, ci doar unele „reflecţii”, solicitând Chinei să nu livreze arme Moscovei.
„Vreau foarte mult să cred că Beijingul nu va livra arme Rusiei, pentru mine, acest lucru este foarte important”, a transmis Zelenski. „Acesta este punctul numărul unu”, a subliniat el.
În plus, Zelenski a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabilă pentru Kiev, dar şi-a manifestat intenţia de a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping.
„Am intenţia să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Aceasta va fi important pentru securitatea mondială. China respectă integritatea teritorială şi trebuie să facă totul pentru ca Rusia să părăsească teritoriul Ucrainei”, a explicat liderul de la Kiev.
De cealaltă tabără, iniţiativa chineză a fost primită favorabil de Moscova, care şi-a reafirmat disponibilitatea pentru dialog, dar în condiţiile recunoaşterii „noilor realităţi teritoriale” din Ucraina (referire la anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi la anexarea, pe hârtie, a patru provincii ucrainene pe care armata rusă le controlează parţial), revenirii acestei națiuni la „statutul de ţară nealiniată” blocurilor militare, „încetării transferului către Ucraina de armament occidental şi mercenari” etc.
„La fel precum colegii noştri chinezi, considerăm ilegitime orice măsuri neaprobate de Consiliul de Securitate al ONU. Acestea sunt instrumente grosolane de concurenţă neloială şi război economic”, a indicat MAE rus, făcând referire la sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei după lansarea războiului.
Update 24 februarie, ora 14.40. Apelul Chinei la negocieri de pace între Ucraina și Rusia „nu are prea multă credibilitate”, a declarat secretarul general al NATO, care l-a avertizat pe președintele Xi Jinping să nu furnizeze arme mașinăriei de război a Kremlinului.
În timpul unei vizite în Estonia, Jens Stoltenberg a fost întrebat despre documentul de poziție în 12 puncte al Chinei cu privire la Ucraina, care solicită comunității internaționale să „creeze condiții și platforme” pentru reluarea negocierilor.
Stoltenberg a declarat reporterilor:
„China nu are prea multă credibilitate, deoarece nu a fost capabilă să condamne invazia ilegală a Ucrainei și, de asemenea, a semnat cu doar câteva zile înainte de invazie un acord între președintele Xi și președintele Putin privind un parteneriat fără limite cu Rusia”.
El a adăugat că „sprijinul militar de astăzi este calea pentru a obține un acord pașnic mâine”, într-o replică la criticile implicite ale Chinei la adresa armelor occidentale pentru Ucraina.
Acesta a avertizat China împotriva furnizării de arme Rusiei, spunând că acest lucru ar echivala cu susținerea războiului ilegal de agresiune al Rusiei, încălcând astfel Carta ONU.
„Monitorizăm îndeaproape ceea ce face China și am văzut semne că ar putea lua în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei… ar fi o greșeală foarte mare”.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat, de asemenea, un răspuns rece ziarului chinezesc.
„Trebuie să vedeți declarația de principii chineză pe un fundal specific și acesta este contextul în care China a luat atitudine, semnând, de exemplu, o prietenie nelimitată chiar înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina”, a spus ea. UE va analiza documentul în acest context, a adăugat ea.
Update 24 februarie, ora 7.30. China a cerut o încetare a focului între Ucraina și Rusia și o dezescaladare treptată a situației care să deschidă calea pentru discuții de pace, ca parte a unei propuneri în 12 puncte pentru a pune capăt conflictului.
Planul Chinei, care a fost publicat vineri dimineață de ministerul de externe și care coincide cu prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, îndeamnă la încetarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, la crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și la măsuri pentru a asigura exportul de cereale, după ce întreruperile au provocat o creștere a prețurilor mondiale la alimente anul trecut.
„Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui”, a declarat ministerul într-o declarație.
„Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite să alimenteze focul și să agraveze tensiunile și să împiedice ca această criză să se deterioreze și mai mult sau chiar să scape de sub control”, a mai spus acesta.
„Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, astfel încât să detensioneze treptat situația și, în cele din urmă, să ajungă la o încetare a focului cuprinzătoare.”
Propunerea elaborează în principal poziții chinezești susținute de mult timp, inclusiv aceea ca „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor să fie garantate în mod eficient”.
Planul a cerut, de asemenea, să se pună capăt „mentalității Războiului Rece”, care este termenul standard al Beijingului pentru ceea ce consideră a fi dominația globală a Statelor Unite și interferența acestora în afacerile altor țări.
Beijingul – care susține că este neutru în conflict – are o relație „fără limite” cu Rusia și a refuzat să critice invazia Moscovei în Ucraina sau chiar să se refere la aceasta ca atare. De asemenea, a acuzat Occidentul că a provocat conflictul și a „alimentat flăcările” prin furnizarea de arme Ucrainei.
Șeful diplomației de la Beijing, Wang Yi, a vizitat Moscova săptămâna aceasta și a promis o relație mai profundă între cele două țări, în timp ce Putin a salutat „noi frontiere” în relațiile cu Beijingul și a semnalat că liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia.
Xi este așteptat să țină vineri un „discurs de pace”, deși unii analiști au pus la îndoială faptul că eforturile Beijingului de a acționa ca pacificator vor merge dincolo de retorică.
Ambasadorul Uniunii Europene în China, Jorge Toledo, a declarat vineri reporterilor, în cadrul unui briefing la Beijing, că China a publicat un document de poziție, nu o propunere de pace, iar UE îl va studia.
„Dacă documentul de poziție este un semn pozitiv pentru Ucraina, atunci este un semn pozitiv pentru UE, deși studiem cu atenție documentul”, a declarat el.
Ucraina a calificat „documentul de poziție” drept „un semn bun” și a declarat că se așteaptă ca China să fie mai activă în sprijinul său pentru Ucraina.
„Sperăm că și ei vor îndemna Rusia să oprească războiul și să își retragă trupele”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ucrainei, Zhanna Leshchynska, în cadrul aceluiași briefing.
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Update 23 februarie, ora 21.31. Administrația Biden se așteaptă ca Beijingul să pună pe masă, vineri, „planul de pace” pe care l-a invocat, la împlinirea unui an de război Rusia-Ucraina, a spus, joi, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland. „Dar întrebarea fundamentală este oare Putin vrea pace?”, se întreabă oficialul SUA.
„Așteptăm să vedem ce pun chinezii pe masă. Se presupune că asta urmează să fie anunțat mâine”, a declarat Victoria Nuland pentru Washington Post, citat de CNN.
Deși Nuland nu a oferit detalii despre modalitatea în care China și-ar putea prezenta „planul de pace”, mâine are loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la care va lua parte și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Beijingul ar putea face anunțul atunci.
Știrea inițială: „Relaţiile internaţionale sunt astăzi complicate (…) În acest context, cooperarea (…) între China şi Rusia are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale”, a precizat Putin în timp ce-l primea pe Wang Yi.
La rândul său, oficialul chinez a exprimat dorinţa Beijingului de a „consolida parteneriatul strategic (…) şi cooperarea în toate domeniile” cu Federația Rusă.
„Noi sprijinim o lume multipolară şi democratizarea relaţiilor internaţionale”, a adăugat diplomatul chinez, criticând voalat politica Statelor Unite.
Alianța China-Rusia dă fiori Occidentului
Wang Yi i-a transmis lui Vladimir Putin un „salut călduros” din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, care va efectua o vizită oficială la Moscova, în lunile următoare. Dictatorul rus primeşte foarte rar responsabili străini care nu sunt şefi de stat, astfel că această întâlnire ilustrează legăturile puternice între Moscova şi Beijing.
Oficialul chinez a aterizat, marţi, în capitala Rusiei, într-un turneu european în care s-a întâlnit, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat „elemente cheie ale planului de pace chinez” pentru încheierea războiului declanșat de Kremlin.
„Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii”, a reacționat Kuleba.
Ce ar conține documentul
Detaliile proiectului RPC încă nu sunt cunoscute clar, dar ar include principiile apărării integrităţii teritoriale, încetarea ostilităţilor, protejarea centralelor nucleare ucrainene şi excluderea posibilei folosiri a armelor chimice. Reacțiile negative sunt cauzate de faptul că planul chinez nu ar include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, o condiţie esenţială pusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a accepta negocieri cu Rusia.
Miercuri seara, Moscova a negat că ar fi vorba de un „plan” de pace, cum a fost descrisă această iniţiativă de unii politicieni occidentali şi în relatări ale presei. De fapt, China a prezentat Rusiei viziunea sa pentru „soluţionarea politică” a conflictului din Ucraina, a explicat Ministerul rus de Externe, după încheierea vizitei lui Wang Yi.
„Partenerii chinezi ne-au împărtăşit reflecţiile lor asupra cauzelor profunde ale crizei ucrainene, precum şi abordările lor pentru soluţionarea sa politică. Nu a fost vorba despre un plan separat”, a relatat diplomația rusă. „Am remarcat declaraţii ale unor politicieni occidentali şi relatări în presă despre un fel de plan de pace chinez. Ca de obicei, ele distorsionează tabloul real”, a indicat MAE de la Moscova.